4 Haziran 2015 Perşembe

Uçak Yolculuğu Esnasında Bilgiler

Bugün insanlar ,  uçakla Türkiye'nin birçok noktasına rahatlıkla ulaşabilmektedirler.  Eskiden sadece belli illerimiz arasında yapılan uçak seferleri,  artık çok sayıda farklı yere yapılmaktadır.

Çünkü son 10 yılda havacılık sektöründe iki büyük gelişme kaydedildi.  Bunlardan birisi havalimanı olmayan birçok ilimize havalimanın yapılmış olmasıdır.  Bugün ülkemizin en doğusundan en batısına kadar ,  en kuzeyinden en güneyine kadar uçak seferleri bulabilmeniz mümkündür .

Ancak elbette her ilde havalimanı yoktur Böyle bir durumda da yakın bir ildeki havalimanına indikten sonra transfer şirketleri ile ulaşmak istediğiniz noktaya gidebilirsiniz.

İkincisi,  ise uçak biletlerinin fiyatlarında yapılan ciddi indirimlerdir.  Bu sebeple artık gelir düzeyi ne olursa olsun birçok kişi,  uçaklara binebilmektedir.  İşte bu iki nedenle uçak ile istediğiniz birçok yere gidebilirsiniz.

Peki uçak ile gidebilecek tatil yerleri neresidir,  diye bir soru soracak olursanız,  bu sorunun cevabı ise  " Her yer "  olur .  Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi artık seferler birçok yere yapılabiliyor.  Velev ki gideceğiniz yerde havalimanı yoksa bile bir transfer merkeziyle anlaşarak istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.  Siz sadece keyfinize,  inancınıza,  zevklerinize göre bir tatil yeri belirleyin.

Uçak seyahatleri sırasında karşılaşılan sorunlardan biri de göz ağrısıdır.  Uçak yolculuğunda göz ağrısı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.  Bugünkü yazımızda bu ağrıların en yaygın nedenlerinden ve çözüm yollarından bahsedeceğiz.

Uçak yolculuğunda göz ağrısı
 -  Uçak yolculuğunda en yaygın rastlanan göz ağrısı nedenleri kabin basıncının kuru olmasından dolayı ortaya çıkan birtakım rahatsızlıklardır.  Bu durum özellikle kornea irritasyonu ve keratokonjonktivite yol açtığından bu tür rahatsızlıkları bulunan kişilerin yanlarında gerekli solüsyonları bulundurmaları ve uçakta damlatmaları gerekir.

 -  Kontakt lens kullanan kişilerde de uçak yolculuğu sırasında göz ağrısı rahatsızlığı görülebilir.  Bunun da nedeni aynı şekilde kabindeki havanın kuruması ve gözleri etkilemesidir.  Bu durum özellikle 4 saatten daha uzun olan uzak mesafe uçuşlarında yaşanabilir.  Bunun için doktorlar genelde sahte gözyaşı solüsyonlarının damlatılmasını öneriyorlar.  Sorunun bir başka alternatifi ise uçağa lens değil gözlükle binmektir.

 -  Yaygın rastlanan nedenlerden biri de sinüs tıkanmalarından kaynaklanan ağrılardır.  Normalde bu ağrılar alnın sağ veya sol tarafında ortaya çıkar .  Ancak uçak yolculuğunda ortaya çıkan sinüs baş ağrılarının göz çevresinde ağrı oluşturma durumları da vardır.  Bu ağrılar özellikle uçağın inişi sırasında ortaya çıkar .  Bunun yaşanmaması için yolculuktan önce bir uzman doktora başvurmakta fayda vardır.  Sakız çiğnemek,  yutkunmak,  hostesten sıcak su rica edip buharını kulaklara tutmak da faydalı olabilir .  Yolculuk öncesinde doktorun önerdiği burun açıcılar alınabilir.

 -  Kozmetik ürünler de göz ağrısına ve kaşıntıya neden olabilir .  Kullanılan makyaj ürünleri uzun yolculuklarda kaşıntı ve kızarıklığa yol açabilirler.  Bundan dolayı uzmanlar bayanların uçak yolculuğu sırasında fazla makyaj yapmamalarını öneriyorlar.

Uçakta nem kaybının ve bundan kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesi için yolculara su ve meyve suları içmeleri tavsiye edilir .  Çay,  kahve ve alkollü içkilerin tüketimi ise vücudun nem dengesinin korunmasına yardımcı olmayacaklarından ve tam tersi nem kaybına yol açacaklarından dolayı önerilmez.

Uçak yolculuğu,  yaşadığımız çağın gereksinimleri haline gelmiştir.  Çünkü ,  gerek iş hayatı gerekse özel hayatımız bizi sık sık seyahat etmeye sürükleyebilir.  Bu nedenle de seyahatlerimizde artık ,  sık sık uçakları tercih etmekteyiz.

Uçaklar konforu,  ve hızı sayesinde bizleri her geçen gün kendisine çekmektedir.  Bu hız ve konfora bir de ucuz uçak bileti fiyatı eklenince uçak seyahatinin tercih oranı da hızlı bir şekilde artmaya başladı.

Ancak çeşitli kulak problemi olanlar için uçak seyahati riskli olabilir .  Çünkü özellikle uçağın inişi esnasında azalan basınç ile kulak zarımız içeriye doğru çekilir.  Kulak ağrısından,  tam işitme kaybına kadar çeşitli bu da rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

O Halde Ne Yapmalı? Uçak Yolculuğunda Kulak Tıkanması Sorunu Nasıl Çözülür?

 -  Üst solunum yolu enfeksiyonunuz varsa,  uçağa binmeyin.

 -  Uçağa binmeden ve inişe geçmeden 30 - 35 dk.  önce doktor tavsiyesi ile burun açıcı sprey ve hap kullanın.

 -  Sakız çiğneyin,  şeker emin ve östaki borunuzu açmaya çalışın.

 -  Kulak temizliği için KBB'ye görünün.

 -  Kulak ameliyatı olduysanız,  uçmadan önce mutlaka doktorunuza başvuruda bulunuz .,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder